0065 Kärn Ask Klippgrå 3118 9 72

Bra att veta om Massivträ

Trä är ett levande material som åldras med värdighet. En välskött bänkskiva i massivträ blir bara vackrare med åren.

En träskiva påverkas av rummets luftfuktighet och måste kunna röra sig. Träskivor ska därför aldrig limmas utan skruvas fast. Eftersom träskivan rör sig i djupled ska den inte skruvas fast stumt utan behöver ett ovalt löphål för att ge utrymme för rörelsen i träet.

Massivträskivor är ett levande material. Vid konstruktion och montering måste hänsyn tas till detta, speciellt den fuktrörelse som sker i djupledd. De flesta träslag ändrar färg när de utsätts för solljus. Många träslag mörknar, men observera att Termobehandlat trä blir ljusare.

Den färdiga produkten kan avvika mot prov beträffande färg och mönster genom naturliga skillnader i träet samt genom påverkan av ljus. Skillnad i färgnyans mellan stavarna förekommer. Speciellt Kärnask kan variera kraftigt i färgnyans såväl mellan enskilda stavar som mellan skivor ifrån olika partier.

Massivträskivor i helstav får ett mycket vackert och naturligt mönster. Dessutom blir framkanten skarvfri och skivan får en mer exklusiv och gedigen karaktär. Skivor med helstav kan erhållas i Ek och Svart Ek 40 mm.

Som standardbehandling (om inget annat anges) levererar LG Collection LiGna Hårdvaxolja. LiGna Hårdvaxolja består av flera utvalda, naturliga vaxer och oljor. Denna ytbehandling ger ett mycket gott skydd mot fläckar och fuktinträgning, till och med mot fläckar av rödvin.

Underhållet med LiGna Hårdvaxolja är betydligt mindre än vid behandling med konventionell linolja. Det är lätt att utföra, men måste naturligtvis göras efterhand som ytan torkar ut och slits.